HTML

not at home...

A 2008-as év érdekes lehetőséget hozott számomra - három félév külföldön, valahol messze. Úgy döntöttem, belevágok.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Belfort először

2008.03.15. 23:11 Edit.hu

Vagyis: az erőd.

Előzményként talán annyit, hogy tegnap (pénteken este) szaudi útja lezárásaként megérkezett Marci. Mindez annak ellenére, hogy a francia vasút mindent megtett annak érdekében, hogy ezt a nagyon várt találkozást elodázza: a Mulhose és Belfort közötti félórás vonatút ismeretlen okoknál fogva másfél órát tartott. Szóval Marci közepes lincshangulatban szállt le a vonatról, de ez szerencsére nem tartott soká :) Mármint a rosszkedv. Emellett Marci a rengeteg csomagjával együtt a gyönyörű napos időt is meghozta, szóval tudtunk készíteni néhány egész jó fotót is.

De vissza a címhez. Belfort az erődről nevezetes. Vagy a citadelláról, ahogy itt nevezik. Gyakorlatilag ez az egyetlen helyi nevezetesség, ezért elsőként ezt vettük célba. Kis történelmi háttér a műkedvelőknek: A hihetetlenül erős citadellát XIV. Lajos megbízására tervezte Vauban. Az 1687-ben megkezdett munkálatok révén Belfort a keleti védelmi rendszer alapja lett és egyben a vidék leglátványosabb városa.

Háborúzásban nem vagyok jártas, de ez a 'hihetetlenül erős' valószínűleg igaz lehet, mert a méretek gigantikusak, három falrendszer veszi körül a kőépítményt, közöttük vizesárok és egyéb vendégváró létesítmények...

Minden túlzás nélkül mondhatom, hogy közel másfél órát tartott, mire felértünk az épület tetejére, szóval igazán megérdemeltük a szuper kilátást a városra.

Marci az ágyúval és Marci a tankkal. No komment :)

Kilátás a belső udvarra a tetőről. Vagyis inkább belátás. Az udvar állandó lakója egy rendkívül puha bundájú fotogén cirmos cica saját, külön bejáratú macskaajtóval. Ő nem szerepel a képen, ugyanis külön posztot szánok neki :D


Van, ahová kocsival is be lehet hajtani, de a többi utat is szépen karbantartják, szóval az erőd infrastruktúrája - mondhatni - tökéletes.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://notathome.blog.hu/api/trackback/id/tr26382642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andi 2008.03.17. 12:26:23

reklamálnék, hogy hol van a macskának szánt külön poszt??? :D:D
süti beállítások módosítása